Peesblessures

De meeste peesblessures komen voor aan de buigpezen van de voorbenen van het paard. Het paard heeft daar een oppervlakkige (SDFT) en diepe buigpees (DDFT), checkligament (AL) en steunpees/tussenpees (SL). Deze laatste heet zo, omdat hij tussen de griffelbeentjes zit en zorgt voor de steun van het kogelgewricht. Een pees is een extreem sterke structuur, welke heel veel trekkracht kan opvangen. Dit is dan ook zijn functie, het opvangen van de trekkracht die de spieren uitoefenen op het bot. Het merendeel van de pezen in het lichaam vormen de overgang van spier naar bot. De pees is opgebouwd uit collageenvezels, deze vormen microfibrillen, welke samen weer fibrillen vormen. Samen vormen de fibrillen de peesvezels waaruit de pees is opgebouwd. Je kunt goed de vergelijking maken met een staalkabel opgebouwd uit allemaal kleine kabeltjes. Deze structuur is heel sterk, totdat er een blessure in komt. (een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel)


Ontstaan blessure

De meeste peesblessures ontstaan door overbelasting. Elke keer als er met het paard gewerkt wordt, ontstaat er microtrauma in de pezen. Indien de hersteltijd langer is, dan het ontstaan van nieuwe microletsels dan krijg je uiteindelijk een groot trauma (macrotrauma) , de peesblessure. We zien dit zeer regelmatig bij paarden op middelbare leeftijd en dan vooral aan het checkligament. Blessures kunnen ook ontstaan, doordat het paard zich "vangt" (met zijn achterbeen zijn voorbeen aantikt), de zogenaamde peesklap. Dit geeft een letsel aan de buitenzijde van de oppervlakkige buigpees. Ook kan het paard een acuut trauma oplopen als hij zich bijvoorbeeld verstapt, etc.

Risicoverhogende omstandigheden

Denk hierbij aan een afwijkende bouw en stand van de voeten en benen, slecht hoefbeslag, slechte bodemkwaliteit, slechte trainingsomstandigheden (bijvoorbeeld één dag in de week zwaar trainen en verder niets of elke dag zwaar trainen...) en opwarming van de pees (warme peesbeschermers of zelfs bandages). Onder een peesbeschermer kan de temperatuur op warme dagen wel oplopen tot 45-50 graden, soms zelfs nog hoger. Hierdoor kan ernstige weefselschade ontstaan.

Hoe herken ik een peesblessure?

Lees meer