Verkoop- / aankoopkeuring
Als u een paard gaat kopen is het verstandig om van te voren goed te bepalen wat je wensen en verwachtingen zijn. Wat is het gebruiksdoel, wat moet het paard al kunnen, wil je hem verzekeren (en waarvoor), waar ga je een paard kopen (particulier/handelsstal) etcetera. Door hier op voorhand goed over na te denken voorkom je een impulsaankoop waar je achteraf mogelijk spijt van krijgt.
Ons advies is om bij aankoop het paard altijd veterinair te laten keuren door een Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden.
Een standaard aan- of verkoopkeuring bestaat uit een klinische keuring, eventueel inclusief cornageonderzoek en een röntgenlogische keuring waarbij minimaal 20 opnamen worden gemaakt. Dit aantal kan aangepast worden naar uw wensen. Meestal is het röntgenlogische deel van een aankoopkeuring hetzelfde als bij een sportkeuring, maar naargelang het gebruiksdoel kunnen wij uiteraard rekening houden met uw wensen. Wij kunnen de röntgenopnamen bijvoorbeeld ook beoordelen voor het gebruiksdoel fokkerij. De opnamen zijn dan vrijwel hetzelfde, maar de beoordeling is op sommige vlakken anders (zoals bij een PROK keuring).
In principe vindt de klinische keuring vóór de röntgenologische keuring plaats, de klinische keuring behelst:
Een grondig lichamelijk (statisch) onderzoek; het volledige paard wordt bekeken en onderzocht op o.a. oude littekens, zwellingen en elk ander abnormaal verschijnsel. Er wordt gekeken naar de ogen, de mond, hals, rug, kruis, staart en beenwerk. Verder wordt er met de stethoscoop geluisterd naar het hart en de longen.
Na dit statisch onderzoek wordt het paard in beweging (dynamisch) bekeken. Het bewegingsapparaat wordt beoordeeld op de rechte lijn, op de harde en zachte volte en er worden buigproeven uitgevoerd.
Na arbeid worden het hart en de longen nogmaals beluisterd.
Wij nemen standaard bloed af na elke klinische keruing. Dit bloed wordt voorzien van datum, naam opdrachtgever, naam paard en levens- en/of chipnummer en gedurende 6 maanden diepgevroren bewaard.
Als het paard goed door de klinische keuring is gekomen kan het aansluitend röntgenologisch gekeurd (sportkeuring) worden.
Het is mogelijk om naast het keuringsrapport een verkopersverklaring in te laten vullen. Hierin worden verschillende vragen gesteld over o.a. de gezondheidstoestand en huisvesting van het paard in de afgelopen periode. U vindt hier een voorbeeld van een verkopersverklaring, zoals gepubliceerd door de KNMvD.
Verkopersverklaring