Cornageonderzoek

Cornage is een verlamming van de (meestal linker) stemband, waardoor er een vernauwing ontstaat in de keel. Door de volledige of gedeeltelijke verlamming kan aan de aangetaste zijde de stemband niet goed opzij worden getrokken tijdens het inademen. Dit kan een typisch fluitend geluid veroorzaken, voornamelijk tijdens inspanning (galop). De mate waarin cornage aanwezig is kan worden onderverdeeld in graad O t/m IV. In de meer ernstige gevallen (graad III en IV) kan verminderde prestatie en benauwdheid voorkomen door vernauwing van de luchtweg. Een operatie is in deze gevallen een optie.

Door middel van endoscopie van de bovenste luchtwegen (laryngoscopie / "spiegelen") kan goed in beeld worden gebracht of een paard cornage heeft, hieronder vindt u enkele voorbeeldfilmpjes.

Voor de KWPN hengstenkeuring (toelating 2e bezichtiging Gelderse en Tuigpaardhengsten en toelating verrichtingsonderzoek rijpaardhengsten) is een cornageonderzoek verplicht. Dit geldt ook in bepaalde gevallen voor stamboekopname van KWPN register A merries en merrie's met een buitenlands papier.

eDigit kan een cornageonderzoek (ook voor stamboek inclusief afhandeling) op locatie voor u uitvoeren.
Laryngoscoop


Hieronder enkele voorbeelden van cornagefilmpjes: