Hoefbevangenheid


Wat is hoefbevangenheid (HB)?

Hoefbevangenheid is een ontsteking van de lamellen van de hoeflederhuid, welke gepaard gaat met hevige pijn. Het komt meestal voor aan de voorbenen, maar kan ook voorkomen aan de achterbenen. De hoeveelheid pijn is echter geen goede indicator voor de ernst van de HB, noch voor de opgelopen schade. Wel moet rekening gehouden worden met het feit dat HB een zeer ernstig ziektebeeld is dat zelfs uiteindelijk levensbedreigend kan uitpakken.


Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken voor hoefbevangenheid. De meest bekende is een overmatige opname van koolhydraten / suikers. Dit kan door een plotse overmatige voeropname (losgebroken in het voerhok, op een verse groene weide gestaan, etcetera). Door deze overmatige opname van koolhydraten / suikers, ontstaat er een plotse verandering in de bacteriële darmflora van het paard. De bacteriën die koolhydraten en suikers verteren maken melkzuur aan, waardoor een deel van de oorspronkelijke dramflora afsterft. Hierbij komen gifstoffen (endotoxinen) vrij. Hierdoor kan er hoefbevangenheid ontstaan.
Andere oorzaken zijn o.a.
1. Overgewicht, waardoor een ontsteking van vetcellen kan ontstaan (steatitis). Dit komt met name voor bij koudbloeden en is te voelen aan de hard geworden    vetmassa  aan de bovenzijde van de hals.
2. Insuline-resistentie of hyperinsulinemie
3. PPID (ziekte van Cushing)
4. (plots) hard werken, te weinig werken en/of te veel voer
5. De nageboorte die niet afkomt
6. Erge koliek of een systemische ziekte
7. Stress
8. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld cortisonen)
9. Langdurige overbelasting bij bijvoorbeeld kreupelheid ander been


Hoe stel ik vast of mijn paard of pony hoefbevangen is?

Lees meer