Cornageonderzoek

Cornage is een verlamming van de (meestal linker) stemband, waardoor de luchtdoorgang door de keel via het strottenhoofd richting luchtpijp en longen vernauwd raakt. Door de volledige of gedeeltelijke verlamming kan aan de aangetaste zijde de stemband niet goed opzij worden getrokken tijdens het inademen. Dit kan een typisch fluitend geluid veroorzaken, voornamelijk tijdens inspanning (galop). De mate waarin cornage aanwezig is kan worden onderverdeeld in graad 0 t/m IV. In de ergere gevallen (graad III en IV) kan verminderde prestatie en benauwdheid voorkomen door vernauwing van de luchtweg. Een operatie is in deze gevallen een optie.

Door middel van endoscopie van de bovenste luchtwegen kan in beeld worden gebracht of een paard cornage heeft, hieronder vindt u enkele voorbeeldfilmpjes.

Voor stamboekopname van KWPN register A merries (en merrie's met een buitenlands papier) en voor de KWPN hengstenkeuring (toelating 2e bezichtiging Gelderse en Tuigpaardhengsten en toelating verrichtingsonderzoek rijpaardhengsten) is een cornageonderzoek verplicht.

eDigit kan een cornageonderzoek (ook voor stamboek inclusief afhandeling) op locatie voor u uitvoeren.
Laryngoscoop


Cornage onderzoek tijdens een keuring
Hieronder enkele voorbeelden van cornagefilmpjes: